Supermat: Blåbærsuppe med aronia og ingefær


Her er enda en suppeoppskrift, men denne er søt. Med aronia og blåbær. Og ingefær og vanilje. Oppskrift under bildet.

img_4828

Du trenger:

  • 7 dl vann
  • 2 dl blåbær
  • 2 dl aronia, fryst
  • 5 skiver fersk ingefær
  • 4 ss sukrin
  • 1 ts vanilje
  • 1 ss gelatin
  • 2 ss eplecidereddik

Dette gjør du: 

Kok opp vannet (jeg bruker vannkoker) og tilsett bærene og ingefæren. Aronia er ganske syrlig men blir søtere etter en frostnatt eller en tur i fryseren. La alt koke til det er mørt. Skru av varmen, fisk ut ingefæren og tilsett sukrin, eddik, geatin og vanilje. Smak deg fram og tilsett mer sukrin om du vil ha en søtere suppe. Mix alt med stavmixer til suppa får en jevn og fin konsistens. Serveres kokende varm eller isende kald. Jeg serverte min varme suppe med vaniljerømme, altså rømme med sukrin, vanilje og xct-olje (fordi jeg er helsefreak) og lagde et fint latteart-mønster. Noen fordeler må man jo få av å jobbe i kaffebar i 13 år!

img_4836

Helsefreaken:

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri, melkefri, paleo, alkoholfri, koffeinfri, soyafri, nøttefri, halal og stappfull av supermat. Vil du lage en vegansk / vegetar versjon kan du bytte ut getatin med potetmel, men da går du glipp av gode helsefordeler, samt får i deg mye stivelse.
Aronia eller svartsurbær som de også heter har mange helsefordeler. Av alle bær som vokser i norge er aronia de bærene med aller mest antioksidanter. Spesielt antioksidanten antocyanin som vi finner i bærets pigmenter. Antocyanin reduserer betennelser i kroppen og forebygger kroniske sykdommer. Aroniabær bidrar også til å rense blodet og leveren, samt senke det dårlige kolesterolet. Aroniabær kan senke høyt blodsukker og styrke insulinproduksjonen i kroppen (NB: Dette gjelder ikke hvis du har diabetes type 1). Aroniabær kan også bidra til å forebygge kreft, crohs syndrom, PMS og herpes.
Blåbær er også rik på antioksidanter som de fleste vet. Spesielt vitamin C som styrker immunforsvaret. Blåbær regulerer også fordøyelsen og styrker nattesynet.
Ingefær forebygger og demper betennelser i kroppen. Gelatin er rikt på kollagen, et protein som inngår i bindevev. Kollagen er antiaging og kan redusere cellulitter. Gelatin inneholder aminosyren Glysin som virker betennelsesdempende og styrker imunforsvaret, gir bedre søvnkvalitet, mindre utmattelse og bedre kognitiv funksjon. Gelatin inneholder noen spesielle karbohydrater som heter glykosaminoglykaner, disse hjelper kroppen å redusere leddsmerter.
Gelatin inneholder aminosyren glutamin som gjør underverker for fordøyelsen. Kollagen er også rik på essensielle mineraler som magnesium, kalsium, kalium og fosfat. Gelatin inneholder lite kalorier og gjør hvert måltid mer mettende, derfor kan det virke vektregulerende.
Eddik øker kroppens evne til å ta opp næring fra andre matvarer, spesielt magnesium. Eddik styrker også fordøyelsen.

img_4799

Fattigmann:

Aroniabær vokser på en busk som heter Aronia Melanocarpa. Denne busken er det mange som har stående i hagen. En hver fattigmann vet at mat som vokser i hagen er helt gratis! Har du ikke hage kan det godt hende du kjenner noen som har aronia i hagen, eller så kan du finne aroniabær i offentlige parker og lignende. Blåbær kan du også plukke i naturen dersom du har tilgang til det, helt gratis, Hvis ikke finner du billige blåbær i frysedisken i butikken. Du finner billig gelatin og ingefær i innvandrerbutikken. Du kan bruke vaniljesukker i stedet for vaniljepulver og honning i stedet for sukrin. Du kan bruke hvilken som helst eddik til dette, balsamico, rødvinseddik, hvit eddik, hvitvinseddik eller riseddik passer like fint her.

Restekjærlighet: 

Ser du bildet av den kalde suppa lengre opp i inlegget? Sånn liker jeg restene a denne suppa. Men, hvis du vil gjøre noe mer spennende kan du jo putte den i en smoothie eller lage gelé?

Mer supermat? Les mitt inlegg om aloe vera, mitt inlegg om boka Supermat, og min oppskrift på kjøttkraft! Mer suppe? Sjekk ut min blomkålsuppe og min sukkerfrie rabarbrasuppe!

Ps. Har du lyst til å følge meg på instagram? @_greta_g heter jeg der!