Restekjærlighet: Pesto-salat


Her kommer enda en bunnen-av-glasset-oppskrift. Man får vel ikke nok av de? Denne er til de gangene du har et glass med pesto som er så og si tomt. Men man vil jo ha ut de siste gode pestp-restene!

IMG_4461

Du trenger:

  • 1/4 isbergsalat
  • 1/2 rød paprika
  • 4 cherrytomater
  • Et nesten tomt pestoglass eller 1-2 ts pesto, jeg brukte rød men grønn går like fint
  • 1 ts honning
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ss olivenolje
  • 1 klype himalayasalt

Dette gjør du:

Kutt opp grønnsakene. Ha honning, eddik salt og olivenolje i pestoglasset og bland med en skje før du rister til alt er oppløst. Tilsett mer olje om nødvendig. Vend pestodressinga sammen med salaten. Tips: Andre grønnsaker som passer godt i denne salaten er rødløk, avocado og oliven. Denne passer fint å servére sammen med min bakte ziti, eller på et tapasbord. Tips 2: Vil du servere denne salaten som en hovedrett til lunch eller middag kan du tilsette grilla kylling eller stekt panchetta. Ristede pinjekjerner og revet parmesan er også nydelig og metter ekstra.

IMG_4460

Helsefreaken:

Denne oppskriften er raw, glutenfri, sukkerfri, soyafri, koffeinfri, alkoholfri og lavkarbo. Allergener: Melk, paprika, tomat, nøtter. Dersom du ikke tåler melk eller er veganer er det jo store sjanser for at du har melkefri pesto i hus og kan benytte deg av denne oppskriften likevel. Det samme gjelder deg med nøtteallergi, du kan bruke rester av nøttefri pesto. Veganere og folk på strikt lavkarbo kan bytte ut honningen med sukkerfri pannekakesirup.
Isbergsalat er rik på kalium og vann, paprika er rik på vitamin C og vitamin A, tomat er rik på antioksidanter, olivenolje er rik på omega 9, honning er rik på antistoffer og himalayasalt er rik på mideraler og sporstoffer. Eddik hjelper kroppen å ta opp næring fra andre matvarer og er med på å styrke fordøyelsen. Pesto er rik på vitamin A, vitamin E, kalsium, kalium og magnesium, samt inneholder noe protein. Næringsinnholdet i pesto vil variere litt fra produsent til produsent. Det sunneste er å lage den selv, men kjøpt pesto er ikke ille det heller, bare sjekk at du ikke ender opp med en pesto som inneholder transfett (palmeolje eller herdet vegetabilsk olje) eller mye tilsatt sukker (over 4 gram karbohydrat per 100 gram). Tips: Vil du booste denne salaten kan du tilsette gurkemeie i dressinga for en betennelsesdempende effekt og bytte ut olivenoljen med hempolje, linfrøolje eller chiaolje for ekstra omega 3. Du kan bruke mørkere salatblader som grønnkål og ruccola i stedet eller i tillegg til isbergsalat, disse inneholder mer jern, klorofyll og vitamin B. Og du kan strø gresskarkjerner og hampfrø på toppen for ekstra omega 3 og sink.

Fattigmann:

Bunnen-av-glasset-oppskrifter er perfekt for fattigmann, fordi du får masse smak uten å betale for det. Det finnes mange gode og billige pesto på markedet, kjøp en og spar denne oppskriften til glasset begynner å bli tomt. Bruk de grønnsakene du har i hus. Hvis du ikke har grønnsaker så er både isbergsalat og paprika ganske billig. Bruk den olja du har i hus, her fungerer rapsolje kjempebra. Av eddiker kan du bruke hvitvinseddik, hvit eddik, epleeddik, balsamico, eller annen rødvinseddik. Du kan også bruke balsamicosirup, men da må du sløyfe honningen. Du kan bruke vanlig salt i stedet for himalayasalt.

Restekjærlighet:

Har du rester av denne er den god å ha i matpakka neste dag. Du kan også varme den opp i panna med smør og servére den som en lun salat med revet parmesan enten som en lett lunch eller som tilbehør til middag.

Mer salat? Sjekk ut eple og nektarin-slaw, tunfiskrøre og serranosalat! Mer bunnen-av-glasset-oppskrifter? Sjekk ut PB-jelly-smoothiebowl, Pink Lemonade og bulletproof te!

Ps. Har du husket å like siden min på facebook?

One thought on “Restekjærlighet: Pesto-salat

Comments are closed.