Rawfood: Powerkuler med smak av påske


Powerballs, blissballs, godiskuler. Kjært barn har mange navn. Jeg snakker om sånne rå, sukerfrie, glutenfrie, veganske kuler som i tilegg til å gi deg en energi-boost smaker kjempegodt!

Det finnes flere variasjoner i smak og ingredienser enn det finnes variasjoner i navn, men de er ofte basert på nøtter, frø og tørka frukt og smaksatt med for eksempel krydder, kakao eller sitron. Man kan også tilsette supermat som for eksempel ricebran, cocosolje, lucuma, lectin eller nypepulver for å gi de en ekstra boost med næring.

Jeg har laget noen powerkuler inspirert av påske. De ser ut som påske, med sin gule kjerne, de smaker som påske med appelsin og kakao, dessuten har de en konsistens som minner om marsipan!

bilde (1)

Oppskrift under bildet

Du trenger:

  • 1 dl paranøtter
  • 1-2 ss honning
  • 1 ss kokosolje
  • Skallet av en økologisk appelsin, revet
  • 2 ss saft av nevnte appelsin
  • 1/2 ts gurkemeie
  • Rå kakao til å rulle kulene i

Dette gjør du:

Kjør paranøttene i en foodprocessor. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er en deig. Vær forsiktig med de våte ingrediensene, da det ikke må bli for flytende konsistens på deigen. Bruk en skje eller hendene til å lage små kuler og rull de i rå kakao. Oppbevares kaldt og spiser når du har lyst på noe godt eller trenger en liten eneri-boost. Disse er perfekte til å ha med seg på tur og er nydelige sammen med påske-te.

Helsefreaken:

Denne oppskriften er rå, glutenfri, økologisk, melkefri og uten raffinert sukker. Hvis du vil lage en vegansk versjon av disse kulene kan du bytte ut honning med agavesirup, eller bare sløyfe honningen helt og doble mengden appelsinjuice. Dersom du går på lavkarbo kan du bruke sukrinmelis i stedet for honning og kutte ut appelsinjuicen. Allergi: Nøtter og sitrus.
Paranøtter er ekstremt rike på selen. Kroppen kan ikke produsere selen selv og er avhengig av å få det fra mat og vann. Selen øker aktiviteten til antioksidanter som beskytter kroppen mot frie radikaler. Selen er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon. Selen kan beskytte kroppen mot flere former for kreft, samt blodpropp og hjertesykdommer. Paranøtter en en komplett proteinkilde, de inneholder alle de 8 aminosyrene kroppen trenger og er derfor perfekt for veganere og folk som trener mye. Som om ikke det var nok er paranøtter rike på kobber, magnesium, mangan, kalium, kalsium, jern, fosfor, sink, vitamin E og vitamin B. Både paranøtter og kokosolje har en unik sammensetning av fettsyrer som senker det dårlige kolesterolet og øker det gode. Kokosolje lagres ikke som kropsfett, men brukes av kroppen for å produsere energi. De mellomlane fettsyrene i kokosolje hjelper stoffskiftet å forbrenne flere kalorier, bidrar til å redusere slitasje på fordøyelsessystemet, beskytte kroppen mot infeksjoner og demper bakterier i mage og tarm.
I tilegg til å være et krydder er gurkemeie også en supermatvare. Gurkemeie har en betennelsesdempende effekt, motvirker dannelsen av kreftceller, har en positiv effekt på kolesterolet, er rik på antioksidanter, virker rensende på kroppen og bedrer fordøyelsen.
Honning er rik på antioksidanter, kan redusere dårlig kolesterol, hjelper mot sår hals, hjelper mot søvnløshet, er rik på mineraler virker bakteriedrepende og fremmer en sunn tarmkanal. Appelsin er rik på vitamin C, betakaroten og hjelper kroppen å ta opp hjern. Rå kakao har et ekstremt høyt inhold av ulike antioksidanter og mineraler som blandt annet styrker immunforsvaret og forebygger kreft, virker antistressende , hjelper mot tretthet og gir ekstra energi, reduserer søtsuget og bidrar til vektkontroll, forebygger hjerneslag, alzheimers, parkinson og diabetes type 2.

Fattigmann:

Gurkemeie får du kjøpt billig på innvandrerbutikker. Du kan bruke vanlig appelsin i stedet for økologisk, men da bør du unngå å bruke skallet. Du kan bestille kokosolje HER, da får du den billigere enn i helsekosten. Du kan bruke vanlig kakao i stedet for rå kakao.

Vil du ha flere oppskrifter på powerkuler framover?

Greta-G-logo-rosa

2 thoughts on “Rawfood: Powerkuler med smak av påske

Comments are closed.