Paleo: Gulrotsuppe med ingefær


Dette er en av de suppene jeg lager oftest, denne og min paleo tomatsuppe. Jeg skriver paleo og ikke lavkarbo av to grunner; 1. Suppen inneholder ikke melkeprodukter og 2. Enkelte lavkarbo-fanatikere mener at rotgrønnsaker ikke er tillatt å spise. Jeg pleier å si at det er tillat på moderat lavkarbo, men det får være opp til hver enkelt å avgjøre om hva de vil spise. Men, før jeg kommer til oppskriften har jeg et lite hjertesukk ang grønnsaker og karbohydrater. Det finnes mangre ulike retninger innenfor kosthold og det virker som ingen blir enige om noe. En ting er de aller fleste imidlertid enige om, nemlig at vi spise mer grønnsaker. Når det kommer til lavkarbo er det likevel (alt for) mange som påpeker at det er alt for mange karbohydrater i den ene og den andre grønnsaken. For selv om lavkarbo er en livsstil og ikke en diett er det ikke til å stikke under en stol at mange har begynt på lavkarbo for å gå ned et par kilo. Og det er da jeg må spørre; Du ble da ikke overvektig fordi du spiste for mye gulrøtter? Kål? Paprika? Nei, tenkte meg det. Jeg mener det er utrolig viktig å ha et avslappa forhold til mat også når man prøver å spise sunt, selv om det kan være vanskelig. Man må skille mellom naturlige og unaturlige karbohydrater og huske på at det er dagsinntaket som teller. Da gjør det ingenting å ha en halv banan i smoothien eller litt havregryn på yoghurten! For å ha det helt klart, dette gjelder for vanlige friske mennesker som vil ha en sunn livsstil, ikke for mennesker med autoimune sykdommer som har valgt en ketogen diett for å blir frisker. Anyway, oppskrift under bildet.

img_4900

Du trenger:

  • 8 store gulrøtter
  • 1 liter vann
  • 1 dl kjøttkraft eller 1 ss gelatin/collagen og 1 buljongterning/1 ss fond
  • 1 ts gurkemeie
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 cm fersk ingefær
  • 1 boks kokosmelk (4 dl)
  • 2 ss eplecidereddik
  • krydder etter eget ønske og smak, jeg brukte himalayasalt, pepper, 1/2 ts muskatt, 1/2 ts chilipulver, 1/2 ts paprika, 1 ts persille og litt kelp
  • Din favoritt topping, jeg brukte vårløk og spirer, men det er også godt med hempfrø, gresskarkjerner, kokosflak, solsikkerfrø, bacon og stekte pølser

img_4901

Dette gjør du:

Kok opp vannet (jeg bruker vannkoker) og tilsett gulrøttene, ingefæren og hvitløken i hele fedd uten skall. Tilsett kraft eller buljong og gelatin og la det koke til grønnsakene er møre. Skru ned varmen og tilsett krydder og eddik. Kjør alt med en stavmixer til suppa får en smooth konsistens. Tilsett kokosmelka og gi det hele et oppkok.

img_4897

Helsefreaken:

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri, paleo, lavkarbo, nøttefri, soyafri, alkoholfri, koffeinfri, uten gjær og stappfull av supermat. Vil du lage en vegansk og halal versjon kan du sløyfe gelatin. Gulrøtter er rike på vitamin A, hvitløk er rik på folat, kalium, kalsium, magnesium og vitamin C. Hvitløk inneholder også noe protein. Gelatin kjøttkraft er rik på aminosyrer, kalsium, kalium og magnesium samt reparerer skadet vev, hjelper mot muskel og leddsmerter, styrker fordøyelsen og forebygger dannelsen av nye rynker! Gurkemeie forebygger og demper betennelser i kroppen og styrker fordøyelsen, kokosmelk er rik på vitamin E og virker blodsukkerregulerende, himalayasalt inneholder mineraler og sporstoffer, kelp er en god kilde til jod og eddik øker næringsopptaket av fra de andre matvarene samt styrker fordøyelsen.

img_4899

Restekjærlighet:

Denne suppa holder seg lenge i kjøleskap, putt den på glass og varm den opp en dag du ikke orker å lage mat, eller en kveld du trenger litt kraftig kveldsmat. Den er også fin å ha med seg på jobb hvis du har mulighet til å varme opp maten din der. Du kan variere i ulike toppinger.

Mer suppe? Prøv min lavkarbo blomkålsuppe, min paleo tomatsuppe, min sukkerfrie rabarbrasuppe og min blåbærsuppe med aronia og ingefær!

Ps. Er du på instagram? Følg meg gjerne der for matbilder og hverdagsøyeblikk. @_greta_g heter jeg der <3