Lei av fårikål? Lag lammegryte med tomat og rotgrønnsaker!


Norsk lammekjøtt er sunt og bærekraftig fordi norske lam beiter ute store deler av året. De bidrar til å holde vårt fantastiske kulturlandskap vedlike og gir oss et kjøtt som er mye sunnere enn kjøtt fra dyr som spiser fÔr av soya og mais. Ikke bare er det ekstremt lite bærekraftig å importere soya og mais til Norge, det endrer fettsyrebalansen i kjøttet og gir et kjøtt med høyere innhold betennelsefremmende omega 6 og lavere innhold betennelsesdempende omega 3. Mais og soya er også kraftige allergener, så for enkelte kan kjøtt av dyr som har spist dette være nok til å gi en matvarereaksjon! Derfor er det best å spise kjøtt grasfÔra dyr som lam. Gresset blir ikke spayet med plantevernmidler heller! På grunn av dette er lammesesongen kort i Norge, men fordelen med sesongmat er at den er (i tillegg til å være ekstra næringstett) ofte veldig billig! Det aller billigste lammekjøttet er fårikålkjøtt. Men visste du at du kan bruke fårikålkjøtt til mye mer enn bare fårikål? Jeg har laget en nydelig lammegryte med tomat og rotgrønnsaker, så fyll fryseren med lammekjøtt nå og lag denne gryta utover høsten! Oppskrift under bildet.

Lammegryte med tomat og rotgrønnsaker

Du trenger:

  • 1 kg fårikålkjøtt (eller annet lammekjøtt med bein)
  • 1 kålrot
  • 2 gulrot
  • 1 løk
  • 8 sopp (jeg brukte champignon, men her er det sikkert nydelig med sopp fra norsk skog!)
  • 1/2 rød paprika
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 ss ketchup
  • 1 ss sennep
  • 5 dl kraft (fra kokevannet til kjøttet)
  • 4 dl kokosmelk
  • Krydder: Rosmarin, himalayasalt, pepper, gurkemeie og hvitløkspulver

Dette gjør du:

Dere vet hvor mye jeg elsker enkle oppskrifter. Sånne ha alt i en gryte og la maten lage seg selv. Så jeg beklager på forhånd at denne har litt flere steg, men jeg lover at det er verdt det for smakens del. Jeg har laget denne gryta flere ganger for å sjekke hvor lang tid det tar og hver gang tar det ulik tid.
Brun kjøttet i en panne eller jerngryte med en olje som tåler høy varme. Jeg brukte kokosolje. Krydre med salt, pepper og rosmarin. Jeg liker masse rosmarin. Når alt kjøttet er karamellisert på alle sider dekker du det med vann og lar det koke opp, enten fyller du opp vann i jerngryta eller i en annen gryte hvis du bruker panne. Kjøttet skal kokes til det blir mørt, det varierer hvor lang tid det tar. Mens kjøttet koker, kutt løk, sopp og paprika og stek det i panna med olje. Når alt har frest et par minutter rører du inn tomatpuré, ketchup, sennep og resten av krydderet og skrur av varmen. Skrell og kutt gulrøttene i skiver og kålroten i terninger. Når kjøttet er mørt, ta det ut av gryta, men ikke kast kokevannet. fjern bein og brusk, og ha kjøtt, grønnsaker, kokosmelk og 5 dl av kokevannet i en ny gryte. La det koke til rotgrønnsakene er møre og sausen er redusert. Servér med din favoritt topping, jeg brukte fersk koriander, fersk rødløk, fersk gul og rød paprika og avokado! Tips: Denne gryta er også god med andre grønnsaker, jeg har laget den med  sellerirot, gul paprika og squash, det smakte nydelig!

Helsefreaken:

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri, paleo, melkefri, uten egg, halal, alkoholfri, koffeinfri, soyafri, nøttefri og uten gjær. Allergener: Løk, sennep, tomat, kokos, paprika og gulrot.

Jeg har allerede skrevet om hvorfor lammekjøtt er bra for oss i innledningen, men i tillegg til dette er kraften fra lammekjøttet (kokevannet) rik på collagen. Jeg har krevet om collagen flere ganger før, blandt annet HER. Gulrot er en god kilde til vitamin A, kålrot er rik på vitamin C (det er derfor den kalles nordens appelsin), somm inneholder vitamin D, tomatpuré er rik på antioksidanter, blandt annet en som heter lykopén som beskytter kroppen mot kreft, himalayasalt er rik på mineraler og sporstoffer, pepper øker næringsopptaket fra andre matvarer, gurkemeie styrker fordøyelsen og virker betennelsesdempende og kokosmelk er rik på kalsium, kalium, magnesium og fosfor i tillegg til fettsyrer som stabiliserer blodsukkeret, virker antibakterielle og antiviraler.

Fattigmann:

Som jeg nevnte tidligere, sesongmat er utrolig billig, så kjøp kjøttet når det er billig og frys ned. Du kan bruke de grønnsakene du har i hus / som er i sesong når du leser dette. Du kan bruke fløte, creme fraiche eller rømme i stedet for kokosmelk hvis du har det, men kokosmelk er ikke så veldig dyrt (jeg kjøper den rosa kokosmelka på den blå butikken til 12 kroner). Bruk det krydderet du har i hus, salvie, chili og muskatt er også godt her. Topping kan sløyfes.

Restekjærlighet:

Ta vare på skrellet fra gulrot, kålrot, løk, og paprika (stilken) og kok dette sammen med beina og brusken fra kjøttet i resten av kokevannet til en smakfull og næringsrik kraft! Hele oppskriften med helsefordeler finner du HER!

Mer kraftmat? Sjekk ut fårikål med beter og kraftsuppe med kun 5 ingredienser!

Ps. Jeg blir glad for å se deg i mine sosiale kanaler, facebook, instagram og snapchat (Greta_Gangsta) <3