Lavkarbo: Fårikål med beter


Dere er vel ikke lei oppskrifter med beter enda? Jeg har nemlig flere på lager. Det er så deilig å bruke råvarer i sesong! De er billigere, de smaker bedre og de er på sitt aller mest næringsrike! Jeg har laget fårikål med beter, som enda et bidrag til oppskriftsutfordringen jeg er med i, der tema er beter, valgt ut av Mia fra Green Bonanza. Det var tre andre grunner til at jeg ville lage fårikål med beter: 1. Fårikål er et klassisk eksempel på sesongmat fordi det består av to ingredienser som er i sesong samtidig, men beter er også i sesong nå, så jeg tenkte det passa bra sammen. 2. Fårikål er ikke en veldig pen rett. Jeg ville lage en variant av fårikål med litt farger! 3. En jeg er glad i går for tiden på lavFOODMAP-dietten og må derfor unngå kål. Hvis det ble godt med beter kunne jeg servert det til henne! Oppskrift under bildet.

img_4998

Du trenger:

  • 1 kilo lammekjøtt med ben (fårikålkjøtt)
  • 1/2 hode nykål
  • 2 rødbeter
  • 1 hvitbete
  • 1 gulbete eller polkabete
  • 1/4 sellerirot (kan sløyfes)
  • 2 ts himalayasalt
  • 2 ts pepper
  • 2 ss eplecidereddik
  • vann

Dette gjør du:

Skrell betene og kutt de i båter. Kutt nykålen i fire like store biter. legg kjøtt og grønnsaker lagvis i en stor gryte og fyll på med vann, salt og pepper. La det koke opp og tilsett eddiken. Skru ned varmen og la det putre i 2 timer.

img_4994

 

Helsefreaken:

Denne oppskriften er lavkarbo, paleo, melkefri, glutenfri, soyafri, nøttefri, alkoholfri, halal, koffeinfri og uten gjær. Jeg har nevnt dette hundre ganger på bloggen, men en god ting kan ikke nevnes ofte nok. Kjøtt kokt på bein er noe av det aller sunneste du kan spise, det er nordisk supermat! Hvorfor er det supermat? Kraft er rikt på kollagen, proteinet man ofte finner i rynkekremer og nå også oftere og oftere finner som kosttilskudd. Grunnen til dette er at kollagen er det viktigste proteinet i bindevev (når man koker kraft går kollagenet fra vevet ut i vannet og omdannes til gelatin). Kollagen er antiaging og kan redusere cellulitter. Kraft inneholder aminosyren Glysin som virker betennelsesdempende og styrker imunforsvaret, gir bedre søvnkvalitet, mindre utmattelse og bedre kognitiv funksjon. Kraft inneholder noen spesielle karbohydrater som heter glykosaminoglykaner, disse hjelper kroppen å redusere leddsmerter.
Kraft inneholder aminosyren glutamin som gjør underverker for fordøyelsen. Kraft er også rik på essensielle mineraler som magnesium, kalsium, kalium og fosfat.
Beter er rike på vitamin A, spesielt betakaroten som er den antioksidanten som gir kraftige farger til grønnsaker. Det stimulerer også kroppens dannelse av fargepigmenter, i tilegg til å forebygge soleksem, aldring av huden og mange andre mer alvorlige sykdommer. Beter er også rike på fiber, folat, vitamin C, kalsium, natrium, kalium, magnesium og fosfor. Som om ikke dette var nok inneholder beter noe omega 3, noe jern, noe jod og noe protein. Men, det stopper ikke der. Grunnet sitt høye innhold av nitrater kan beter hjelpe kroppen til å stabilisere blodtrykket. Beter inneholder også flavonider som kan forebygge kreft. Beter reduserer syreproduksjonen som bedrer leverens funksjon. Inntak av beter vil derfor hjelpe til å rense leveren for tungmetaller og bidra til en sunnere fordøyelse. Nykål er rik på fiber, vitamin C og folat. Himalayasalt inneholder viktige mineraler og sporstoffer, mens pepper styrker fordøyelsen. Når man tilsetter eddik i kjøttkraft bidrar den til å gjøre magnesium mer tilgjengelig, i tilegg til å styrke næringsopptaket og fordøyelsen vår.

img_4997

Fattigmann:

Som sagt så er alle ingreiensene i sesong nå og da er de også veldig billige. Du kan selvsagt bruke vanlig salt i stedet for himalayasalt og bruke den eddiken du har i hus. Hvit eddik, hvitvinseddik, riseddik og hvit balsamico fungerer alle fint her. Evt kan du sløyfe eddiken helt.

Restekjærlighet:

Ta vare på kraften! Det blir som regel litt kraft igjen etter fårikål. Som du ser på helsefreaken er det veldig mye næring i kraften. Drikk den som buljong eller bruk den som base i supper. Min blomkålsuppe er kjempegod med 1 dl kraft fra fårikål. Lover!

Mer beter? Sara Lossius har laget Lun høstsalat med beter og kyllinghjerter <3 og Altgodt.no har laget Andebryst med betechips og plommesaus! Linker til tidligere bidrag finner du neders i inleggene Nordisk smoothie med grønnsaker og basilikum og Bete-caprese. Sjekk også ut hashtaggen #oppskriftsutfordringen på instagram.

Bonus: Har du sett lammekjøtt-reklamen fra matprat? Det er min kjære som har stemmen <3

Ps. Har du lyst til å like siden min på facebook? Da blir jeg kjempeglad!

 

2 thoughts on “Lavkarbo: Fårikål med beter

Comments are closed.