Jukseoppskrift: Sweet & Sour på 1,2,3


Sommeren er her og de fleste har lyst til å tilbringe mer tid ute i sola og mindre tid inne på kjøkkenet. Men middag må man ha. Så her kommer min jukseoppskrift på vegansk, glutenfri kinesisk sweet & sour.

IMG_2117

 

Du trenger:

  • Ferske grønnsaker, økologiske
  • Din favoritt ferdig Sweet & Sour saus, et glass
  • Ris, en kopp per person
  • Gurkemeie, en ts
  • Himalayasalt, en ts
  • Sesamfrø til garnityr
  • Kokosolje til steking, en ss

Først av alt, sett på risen. Bruk to kopper vann per kopp med ris. Kok opp risen sammen med gurkemeie og himalayasalt. Når vannet fosskoker, skru av varmen, sett på lokk og la risen trekke til den er perfekt.

Jeg brukte broccoli, gulrot, løk, grønn paprika og en boks med hermetiske asiatiske grønnsaker (vannkastanjer, babymais, bambusskudd, bønnespirer, hvitløk og rød paprika), men du kan bruke dine favorittgrønnsaker. Kutt grønnsakene i staver. Stek de ferske grønnsakene i kokosolje på høy varme. De trenger ikke steke lenge, da de skal ha en god crunch. Hvis du bruker hermetiske grønnsaker må du skylle de godt før du steker de sammen med de ferske. Når alt er stekt, tilsett din favoritt Sweet & Sour saus.

Servér med svarte sesamfrø.

Helsefreaken:

Denne oppskriften er glutenfri og vegansk. Den er definitivt ikke lavkarbo, det er bare å glemme. Kanskje det kommer en oppskrift på lavkarbo Sweet & Sour i fremtiden? Men, hvis du vil kutte karbohydratene i denne retten kan du lage den med blomkålris. Du kan også lage den med kjøtt, hvis du vil ha mer proteiner. Svinekjøtt, biff eller kylling passer fint til denne retten.

Grønnsaker er noe av det sunneste du kan spise. Men det visste du vel. Velg grønnsaker med masse ulike farger, så er du sikker på at du får i deg vitaminer og antioksidanter. Grønnsaker er også en god kilde til fiber.
Gurkemeie har en betennelsesdempende effekt, motvirker dannelsen av kreftceller, har en positiv effekt på kolesterolet, er rik på antioksidanter, virker rensende på kroppen og bedrer fordøyelsen.
Himalayasalt inneholder 48 ulike mineraler og sporstoffer som er sammensatt på en svært obserberende måte som kroppen lett tar opp. Himalayasalt er ikke behandlet og inneholder ingen tilsetningsstoffer eller blekemiddel. Grunnet sitt høye inhold av mineraler virker himalayasalt balanserende på kroppens elektrolytter. Dette reduserer tretthet og gjør deg mer utholdende når du trener.
Kokosolje lagres ikke som kropsfett, men brukes av kroppen for å produsere energi. De mellomlange fettsyrene i kokosolje hjelper stoffskiftet å forbrenne flere kalorier. Kokosolje bidrar til å senke det farlige kolesterolet. Som om ikke det var nok, bidrar kokosolje til å redusere slitasje på fordøyelsessystemet, beskytte kroppen mot infeksjoner og demper bakterier i mage og tarm.

Fattigmann:

Veganske oppskrifter er som regel billigere enn oppskrifter med kjøtt, fisk og egg. Det samme gjelder denne. Vil du likevel gjøre denne oppskriften så billig som mulig, her er mine beste tips. Bruk grønnsaker du har i huset, da blir det en restekjærlighet-oppskrift. Har du ingen grønnsaker i hus, bruk frosne grønnsaker. Aspargesbønner og broccoli passer bra. Det samme gjør hermetiske asiatiske grønnsaker som jeg brukte.

De billigste Sweet & Sour-sausene koster ikke mer enn 9 kroner. Disse inneholder også noe grønnsaker som selleri og paprika. Men, dersom du har sweet chili og sitron eller eddik i hus, da trenger du ikke engang bruke de 9 kronene. Bruk to deler sweet chili og en del sitron eller eddik, så har du din helt egen sweet & sour saus.
For min del er ris og gurkemeie basisvarer. Men, dersom du ikke har det i hus, kan du kjøpe ris og gurkeme veldig billig på innvandrerbutikker.
Du kan bruke hvilken som helst olje, smør eller margarin du har i hus, hvis du ikke har kokosolje, vanlig salt i stedet for himalayasalt og vanlige sesamfrø i stedet for svarte sesamfrø, men hvis du ikke har sesamfrø i hus, kan de sløyfes helt.

Restekjærlighet:

Denne retten kan fryses. Den kan også spises med nudler neste dag, hvis du har mer igjen g vil ha litt variasjn.

Vil du at jeg fortsetter og komme med tips til hva man kan bruke restene til på slutten av oppskrifter?

Greta-G-logo-gronn-01