Jukseoppskrift: Bakt ziti


Her i huset elsker vi serien «The Sopranos» og som matnerd legger jeg alltid merke til hva folk spiser i serier og filmer. I The Sopranos er det én rett som går igjen og igjen og det er «Ziti». Hver gang noen dør eller noen inviterer til middag byr de på «Ziti». Det virker som om kvinnene i The Sopranos bruker Ziti som et symbol på omtanke, tro meg, jeg har sett alle sesongene hvertfall tre ganger nå.

20110823091600_foto_4_articulo19

Googler du oppskrift på Ziti får du opp mye komplisert. Mange lag med mange oster og hjemmelagde kjøttboller og en spesiell type pasta (det er visst denne som er selve zitien sånn egentlig). Min oppskrift er jukseoppskrift av tre grunner: 1) Alt blandes i en form, ingen lag 2) Den er vegetarisk så du slipper å lage kjøttboller 3) Du velger selv hvilken pasta du bruker, utifra din diett. Det kommer tips til diettvennlige pastaer lengre ned i inlegget.

IMG_4458

Formen er vintage, men du finner fine former i samme stil HER

Du trenger:

  • 1 boks hermetiske tomater, jeg brukte øko
  • 500 gram pasta, jeg brukte pasta av carob / johannesbrødkjernemel
  • 30 gram parmesan
  • 2-4 ss rød pesto
  • 1 ts oregano
  • 50 gram revet ost til topping
  • Olivenolje
  • Himalayasalt

Dette gjør du:

Sett ovnen på 175 grader. Kok pastaen. Tips: Ha olivenolje oppi vannet, da unngår du at pastaen blir klebrig. Takk til sambo for det tipset. Vær raus med salt i pastavannet, ingenting er verre enn smakløs pasta. Ta vare på en kopp pastavann før du siler av pastaen og setter til side. Bland tomater, pastavann, pesto, parmesan, oregano og en klype himalayasalt direkte i den ildfaste formen. Pastavannet inneholder både salt, fet og stivelse som hjelper sausen å binde seg. Bonus: Du slipper å vaske opp en ekstra gryte eller bolle! Vend inn den kokte pastaen og topp hele formen med revet ost. Stek i ovnen i 30 minutter. Servér gjerne med min eple og nektarin-slaw eller min serrano-salat!

Helsefreaken:

Alt ettersom hvilken pasta du bruker kan denne lages glutenfri eller lavkarbo. Lavkarbo pasta med bare 6 ram karbohydrat pr porsjon finner du HER, men det går også ann å bruke purreløk kuttet i avlange biter med separerte lag. Purre-ruller smaker utrolig godt og de trenger du ikke å koke først. Takk til Kampen Bistro for det tipset. Glutenfri pasta finner du HERAllergener: Melk, nøtter, tomat. Vil du lage en nøttefri versjon kan du lage uten pesto og heller tilsette hvitløk, tomatpuré og ekstra parmesan. Denne oppskriften er vegetarisk, soyafri og alkoholfri. Sausen passer også ypperlig til å kamuflere ulike grønnsaker, for eksempel løk, gulrot, squash, broccoli, selleri, aubergin, sopp og paprika. Tomat er rik på antioksidanter som kan forebygge kreft samt noe vitamin C. Parmesan og hvitost er rik på proteiner, vitamin A, kalium, kalsium og jod. Himalayasalt er rik på mineraler og sporstoffer. Olivenolje er rik på omega 9. Oregano er rik på vitamin A, E og B, samt kalsium, kalium og magnesium. Tips: Vil du booste denne oppskriften kan du tilsette 1-2 ts gurkemeie i sausen for en betennelsesdempende effekt, samt gelatin eller kjøttkraft for ekstra collagen og sopp for ekstra vitamin D.

IMG_4457

Fattigmann:

Pasta er opprinnelig fattigmannskost, så her er det penger å spare. Du kan selvsagt lage denne med helt vanlig pasta, så lenge du ikke har noen allergier. Det smaker kjempegodt. Velg den billigste pastaen du finner. Hermetiske tomater er også veldig billig, enkelte butikker selger det til 3 kroner boksen! Du kan bruke First Price ost i stedet for parmesan. Det finnes mange billige pestoer på markedet, det er en enkel måte å tilføye smak i maten, men du kan også sløyfe pestoen. Bruk vanlig salt i stedet for himalayasalt. Bruk den olja du har i hus, rapsolje og smør fungerer fint her.

Restekjærlighet:

Tips: Bruk aluminiumsformer og lag flere små ziti i stedet for en stor, da kan du fryse ned den / de som blir til overs (uten å savne en ildfast form i ukesvis) og varme den opp når det måtte passe.

Mer jukseoppskrift? Sjekk ut yoghurt-is, sukkerfri milkshake, smoothie-is og lavkarbo hamburger!

Bonus: Vil du lage mer mat fra The Sopranos finnes det en helt egen Sopranos kokebok!

 

One thought on “Jukseoppskrift: Bakt ziti

Comments are closed.