Hva er reishi og hvorfor bør du drikke det?


Jeg har tidligere skrevet om chaga, en fantastisk sopp med masse helsefordeler. Reishi er noe i samme gata og jeg har vært så heldig å få teste både instant chaga og instant reishi fra Four Sigmatic av Supervital.no. Begge soppene er litt bitre i smaken, så jeg har laget litt ulike oppskrifter for å dempe bitterheten. Men, det går helt fin å drikke de som de er også, jo flere ganger jeg smaker de, jo bedre liker jeg smaken! Av chaga lagde jeg chaga chai latte og av reishi har jeg laget en skuddsikker variant. Oppskriften finner du under bildet og helsefordelene finner du under helsefreaken. Inneholder adlinks og sponsede produkter.

bulletproof reishi

Bulletproof reishi

Du trenger:

Dette gjør du:

Kok opp vannet. Ha alle ingrediensene i en blender og blend forsiktig før du kjører på full styrke. Serveres med en gang.

bulletproof reishi

Skuddsikker reishi

Helsefreaken:

Denne oppskriften er glutenfri, lavkarbo, laktosefri, uen egg, uten gjær, koffeinfri, alkoholfri, soyafri og nøttefri. Allergener: Kasein (melkeprotein) og sopp. Du kan lage en melkeproteinfri versjon ved å kutte ut smør eller bruke ghee i stedet. Dersom du er allergisk mot sopp eller muggsopp bør du ikke drikke reishi. Dersom du vil lage en vegansk versjon kan du sløyfe smør og collagen/gelatin og gjerne doble mengden kokosolje. Halal versjon lages ved å sløyfe collagen eller bruke gelatin av fisk eller storfe fra innvandrerbutikken.

Så var det denne soppen, da. Hvorfor er den så bra? Reishi inneholder masse proteiner, inkludert alle de essensielle aminosyrene kroppen ikke produserer selv. Blandt proteinene finner vi også Ganodermin, et protein med antifungal egenskap, altså den forebygger sopp i kroppen og lektiner, proteiner som påvirker immunforsvaret og allergireaksjoner. Reishi inneholder flerumettet fett, blandt annet langkjedede fettsyrer som forebygge kreft. Peptidoglucaner, soffer som forebygger virus i kroppen, senker kolesterolet og syrker immunforsvaret. Polysakkarider som regulerer immunforsvaret, forebygger kreft, senker kolesterol og blodtrykk, bedrer bukspyttkjertelens funksjon og virker derfor blodsukkerstabiliserende, regenererer cellene og har derfor antiaging effekt og eliminerer opphopede toksiner og virker derfor rensende på kroppen. Tørket reishi består dessuten avrundt 60 % fiber. Reishi er rik på mineraler som svovel, silisium, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, selen, germanium, jern, sink, kobber og mangan. Germanium er et mineral som styrker immunforsvaret, forebygger kreft, øker oksygenet i blodet, reduserer tretthet og øker forbrenningen! Reishi er en god kude til vitamin D som er vanskelig å få i seg nok av i vinterhalvåret, spesielt om du er veganer eller ikke spiser fisk. Reishi inneholder også stoffer kalt triterpener som forebygger og demper betennelser i kroppen, forebygger kreft, lindrer vanlige allergier ved å hemme histaminfrigjøring (spennende!), forbedrer oksygenutnyttelsen, bedrer leverens funksjon og forbedrer fordøyelsen. Det er triterpenene som gir den bire smaken! Reishi er et adamptogen som øker aktiviteten til makrofagcellene som sluker og fordøyer infeksjonsbakterier. Reishi er ofte brukt som en ingrediens i kremer og andre hudpleieprodukter, da den kan hjelpe mot rynker, fregner og pigmentflekker! NB: Eter du har brukt reishi i tre måneder må du ta en måneds pause. Bruk ikke reishi hvis du går på allopatisk medisin!

Collagen er også rik på amonosyrer og mineraler, samt forebygger dannelsen av nye rynker, syrker muskler, ledd, hår og negler. Smør er rikt på vitamin A og inneholder masse sunne fetsyrer som bidrar il langvarig energi og stabilt blodsukker. Kokosolje virker antibakterielt i kroppen, senker kolesterolet, virker vektregulerende, blodsukkerstabiliserende og er rik på vitamin E, en antioksidant som blandt annet beskytter huden.

bulletproof reishi

Reishi med smør, kokosolje og collagen

Fattigmann:

Det går ann å plukke reishi selv i naturen, men det er betraktelig mer vanskelig å finne enn chaga. Har du tid og tilgang til natur vil jeg anbefalt å melde seg inn i gruppene «mat fra naturen»,mat og te av ille vekster» og «vill vekst – mat frå naturen» på facebook, der er det masse kunnskap. Bruk det smøret du har i hus (ikke margarin) og bruk gelatin fra matbutikken. Sløyf kokosolje om du ikke har det. Jeg får mange spørsmål om hvor jeg kjøper collagen og det varierer litt. Akkurat nå bruker jeg DENNE som jeg har kjøpt på IHERB. Den er billigere enn de man får kjøpt på utvalgte helsekostbutikker i Norge. Er du ny kunde på IHERB kan du bruke rabattkoden PKD306 og får 10 % rabatt på første bestilling.

Mer sopp? Sjekk ut chaga chai latte! Mer bulletproof? Sjekk ut bulletproof matcha, egglatte, bulletproof kakao og bulletproof te! Mer varm drikke? Sjekk ut vegan chai latte og sunnere pumpkin spice latte!

Ps. Kjæreste lesere! Jeg hadde satt utrolig stor pris på om dere nominerte min nettside til vixen bloggawards 2016. Det tar under 5 minutter å gjøre det, du trenger bare skive navn på blogg (Greta-G), URL (www.greta-g.no), katergori (årets matblogg), samt ditt navn og mailadresse. Skjema finner du HER!

One thought on “Hva er reishi og hvorfor bør du drikke det?

Comments are closed.