Glutenfritt: Fattigmannsvafler med kun 4 ingredienser


Nå er jeg i sommerhuset på Senja. Her er det en liten nærbutikk, den er ganske dyr og har ganske dårlig utvalg. Også stenger den veldig tidlig. Men jeg er glad den finnes. For meg som er vandt til å bo i Tøyengata er dette litt uvant. Jeg er vant til å ha tilgang til mat fra hele verden hele døgnet. Og gjerne til lave priser. Men, jeg er også vant til å måtte være kreativ på kjøkkenet, både fordi jeg ofte er stuck i leiligheten med sovende barn, eller fordi matbudsjettet er brukt opp og jeg må lage noe utav det vi har i hus. Denne ferien har fått meg til å tenke på dere lesere som ikke bor midt i Tøyengata og jeg kommer til å tipse om flere nettbutikker som selger de ingrediensene jeg bruker i oppskriftene mine, ikke bare hendvise til innvandrerbutikker og Sverige. Over til vaflene. Disse lagde jeg med utgangspunkt i hvilke ingredienser vi hadde i sommerhuset. Når jeg skriver 4 ingredienser har jeg ikke tatt med vann, olje og salt, da disse er basisvarer som de fleste har i hus.

IMG_4449

Du trenger:

  • 4 egg
  • 4 kopper jyttemel
  • 1 kopp havregryn
  • 4 ts sukkerfritt vaniljepulver
  • 6 kopper vann
  • 1 klype himalayasalt
  • kokosolje til steking

Dette gjør du:

Skru på vaffelhjernet så det rekker å bli varmt, hvertfall hvis du har et så gammelt vaffelhjern som vi har i sommerhuset. Hvis du skal kjøåe deg vaffelhjern har de mange finer HER. Bland vann og egg og tilsett melet litt og litt. Rør inn vaniljepulver og havregryn. Hvis røra er for tykk kan du tilsette mer vann. Rør inn saltet. Smør vaffelhjernet og stek i vei! Tips: Vaniljepulveret får du kjøpt på meny i ferdig dessert-avdelinga, det er fra Eldorado og skal egentlig brukes til sukkerfri vaniljesaus, men jeg bruker det i alt fra kaker til kakao! Det er mye billigere enn vanlige sukkererstatninger og rå vanilje og lettere å få tak i.

Siden vaflene er fattigmann er det lov med litt rikmanns topping. Jeg brukte Brie og rømme med syltetøy, men hvis du ikke tåler melk anbefaler jeg avocado med bacon og sitron med sukrinmelis!

IMG_4451

Helsefreaken:

Denne oppskriften er glutenfri, melkefri, nøttefri, soyafri, alkoholfri og uten raffinert sukker. Allergener: Egg, mais, havre.
Vil du lage en vegansk versjon kan du bruke chiagelé, knuste linfrø eller no-egg i stedet for egg, men jeg garanterer ikke et godt resultat. Vil du lage en lavkarbo paleo versjon kan du bruke kokosmel eller mandelmel i stedet for jyttemel og havregryn, ellers har jeg en egen oppskrift på lavkarbovafler HER. Når det gjelder havregrynene bør du velge en type som er sertifisert glutenfri dersom du har cøliaki eller er veldig sensitiv. Hvis ikke går det fint å bruke vanlige havregryn.
Du får i deg proteiner, vitaminer og mineraler, samt lecitin fra eggene. Jyttemel inneholder noe proteiner og jern, samt en god del fiber. Havregryn er rik på magnesium og kalium og inneholder noe vitamin B, kalsium, protein, jern og fiber. Kokosoljen er rik på vitamin E. Tips: Hvis du vil booste disse vaflene kan du tilsette kurkemeie i røra for en betennelsesdempende effekt.

Fattigmann:

Dette er jo allerede en fattigmannsoppskrift, men her er et par tips til. Kjøp first price egg eller lignende. Dersom du tåler gluten kan du bruke vanlig hvetemel i stedet for jyttemel, men det er ikke sunt altså! Du kan bruke vaniljesukker i stedet for vaniljepulver, men bruk 2 ts i stedet for 4! Du kan bruke smør i stedet for kokosolje hvis du tåler det.
Mitt beste fattigmann-tips når det gjelder vafler er å bruke mye vann i røra, da får du flere vafler.

Restekjærlighet:

Disse er fine å ha i matpakka neste dag, du kan også varme de i brødrister!

Mer vafler? Sjekk ut mine lavkarbovafler og mine brødvafler!

Ps. Husk å like siden min på facebook, følge meg på Instagram og snapchat: Greta_Gangsta