Fra den dagen jeg lagde oksehaleragu


Inneholder reklame. En dag for en stund tilbake lagde jeg oksehaleragu. Jeg hadde kjøpt oksehaler for første gang fordi jeg syns man skal bruke hele dyret og fordi jeg vet at oksehaler er rike på collagen. Oppskriften fikk jeg av en kokk jeg kjenner, men måtte moderere den litt utifra hva jeg hadde i hus. Jeg har alltid grønnsakskraft i kjøleskapet og denne setter mye smak på maten. Men, hvis du ikke har grønnsakskraft og heller bruker vann, da kan du med fordel tilsette selleri også, for å få litt ekstra smak. Min oksehaleragu ble servert til gjester (derfor er det loff på bildet) og de sa at den var absolutt godkjent til bloggen. Jeg har vært så heldig å få sponset en slowcocker av typen crockpot som jeg brukte til å lage oksehaleragu, den er fra Acreto.se / Crockpot.se

Slik lager du oksehaleragu i crockpot

Du trenger

  • 1 kilo oksehalekjøtt
  • smør
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl grønnsakskraft
  • 4 gulrøtter
  • 1 løk
  • himalayasalt
  • pepper
  • løpstikke
  • ris til servering

Slik lager du oksehaleragu i crockpot

Dette gjør du:

Brun kjøttet i en varm panne med smør. Kutt opp løk og gulrøtter og ha alt i en gryte eller crockpot. Tilsett rødvin, krydder og kraft og gi det et oppkok. Skru ned varmen og la det koke lenge, minimum 4 timer. Min kokte i 8 timer på svak varme i krockpot. Her kan du helt sikkert også bruke wonderbag. Når kjøttet er mørt smaker du til med salt og pepper og koker ris til servering.  Denne gryta lager seg egentlig selv, så med mindre du har en type slowcocker trenger du kun å følge med litt i ny og ne.

Slik lager du oksehaleragu i crockpot

Helsefreaken:

Denne oppskriften er glutenfri, sukkerfri, soyafri, nøttefri, laktoserfri, uten egg, koffeinfri, alkoholfri, uten gjær, paleo, lavkarbo og halal. Dersom du spiser lavkarbo eller paleo kan du servere oksehaleraguen med blomkålris eller blomkålmos. Allergener: Løk, melkeprotein og gulrot. Du kan bruke ghee hvis du ikke tåler melkeprotein.

Oksehaler er rike på collagen, proteinet vi finner i hår, hud og bindevev. Når du koker oksehaler vil collagenet trekke ut i kraften, så det er her næringa ligger. Collagen er bra for fordøyelsen, reparerer skadet bindevev, styrker håret og neglene og forebygger dannelsen av nye rynker.

Gulrot og smør er rik på vitamin A, løk er rik på svovel som også reparerer tarmen, grønnsakskraft og himalayasalt er rik på mineraler og rødvin er rik på antioksidanter. Pepper bidrar til at kroppen greier å ta opp næringsinnholdet fra de andre ingrediensene.

Slik lager du oksehaleragu i crockpot

Fattigmann:

Det er fullt mulig å få tak i billige oksehaler, fordi det er en mindre populær del av kjøttet som ofte blir kastet. Bli venn med din lokale slakter og spør om å få upopulære kjøttstykker til en god pris.
I stedet for rødvin kan du bruke vann og rødvinseddik (ca 4 ss). Bruk de krydderne og grønnsakene du har i hus, her er det bare fantasien som stopper deg. Fryste grønnsaker fungerer også fint her.

Mer kraft? Sjekk ut min grunnoppskrift på kraft HER og enkkel kraftsuppe med kun 5 ingredienser HER!

Ps. Vil du nominere min blogg til Vixen Awards 2017? Da blir jeg glad! Nomineringa finner du HER, og kategorien «mat» eller «trening og helse» passer nok best.