Derfor drikker jeg bulletproof coffee og slik lager jeg min


Inneholder reklame. Det finnes tusenvis av oppskrifter på bulletproof coffe ute på nett, så hvorfor deler jeg enda en? Jo, fordi hver gang jeg legger ut en snap eller et bilde på instagram av min faste morgendrikke får jeg spørsmål om hva den inneholder og hvordan jeg lager den. De som har fulgt meg en stund vet jo at jeg var svært skreptisk til denne såkalte fettkaffen i begynnelsen og at jeg har prøvd ulike varianter med ulikt hell, blandt annet egglatte. Usj. Det har tatt lang tid å komme fram til en oppskrift jeg selv er fornøyd med og her kommer den. Endelig.

Derfor drikker jeg bulletproof coffee og slik lager jeg min

matstreif 2017 kom jeg i snakk med damen bak Forvik kaffebrenneri. Som dere kanskje vet har jeg jobbet i kaffebransjen i mange år og syns det er fint og spennende å teste kaffen til små brennerier rundt om kring i Norge. Jeg syns også det er viktig å støtte de små lokale brenneriene. Dette brenneriet ligger i Nord-Norge, så da ville jeg selvsagt teste, siden familien min er fra Nord-Norge. De er opptatt av en bærekraftig produksjon som gir gode vilkår både for regnskogen og pukkerne. Mange tror at man må ha kaffebønner fra bulletproof for å lage bulletproof coffe, det må man altså ikke. Det viktigste er at man har kaffe som er fersk og av høy kvalitet. En kaffe som er brent i Norge vil alltid være ferskere enn en kaffe brent i USA. Jeg smakte selvsagt på kaffen ren også og den var dyp og fyldig og passer godt til å putte smør i. Kaffen jeg testa het Gamle Arntzen og er en blend fra Brasil, Honduras, Guatemala, Kenya og Nicaragua.

Derfor drikker jeg bulletproof coffee og slik lager jeg min

Du trenger:

  • 1 koppe kaffe av ferske kaffebønner, for eksempel fra Forvik
  • 1-2 ts meierismør, jeg liker rørossmør best
  • 1 ss collagen, jeg får ofte spørsmål om hvilken og kan faktisk ikke anbefale noe spesielt merke.
  • 1-2 ts kokosolje
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • 1 ts kanel
  • evt andre krydder, jeg varierer mellom allehånde, gurkemeie og muskatt

Dette gjør du:

Brygg kaffen på den måten du pleier å brygge kaffe hjemme. Jeg bruker espressomaskin og lager americano (men jeg bruker ikke espressobønner, de blir for mørke for min smak). Tips: Dersom du ikke har noe bra bryggeutstyr hjemme, kjøp en svart kaffe på din lokale kaffebar og gå hjem og lag den om til bulletproof. Det er det alle på instagram gjør!

Ha kaffen, smøret, kokosolja og krydderet i en blender og kjør på full guffe i ca 30 sekunder. Skru av og tilsett collagenet. Kjør på full guffe i 30 sekunder til. Nyt!

Og før dere spør, så svarer jeg her:

  1. Ja, man kan bruke MCT-olje i stedet for kokosolje. MCT-olje vil bidra til fettforbrenning og energi til hjernen. Jeg bruker likevel ren kokosolje fordi jeg vil ha helsefordelene fra de andre fettsyrene også, som blandt annet er soppdrepende, virusdrepende og antibakteriell. Dessuten bruker jeg bulletproof coffee som en måltidserstatter og da blir jeg mer mett om jeg får kokosolje. Jeg liker også at kokosolje er ubehandlet.
  2. Ja, du kan bruke gelatin i stedet for collagen, men bruk pulver og ikke sånne plater.
  3. Nei, du kan ikke bruke margarin eller melkefritt smør i stedet for meierismør, det har ikke de samme helsefordelene. Du kan bruke ghee / klarnet smør hvis du tåler det, eller du kan doble mengden kokosolje. Tips: Dersom du kutter ut smøret og dobler kokosolja er det godt med en klype himalayasalt i!

Derfor drikker jeg bulletproof coffee og slik lager jeg min

Helsefreaken:

Denne oppskriften er lavkarbo, glutenfri, laktosefri, soyafri, uten egg, uten gjær, alkoholfri og nøttefri. Allergener: Koffein, melkeprotein og kokos. Dersom du vil lage en halal versjon kan du bruke collagen av fisk eller storfe.

Collagen er også rik på amonosyrer og mineraler, samt forebygger dannelsen av nye rynker, syrker muskler, ledd, hår og negler. Smør er rikt på vitamin A og inneholder masse sunne fetsyrer som bidrar il langvarig energi og stabilt blodsukker. Kokosolje virker antibakterielt i kroppen, senker kolesterolet, virker vektregulerende, blodsukkerstabiliserende og er rik på vitamin E, en antioksidant som blandt annet beskytter huden. Kanel og vaniljepulver stabiliserer blodsukkeret vårt og øker produksjonen av hormonet serotonin. Dette er et hormon som gjør oss lykkelige og gir god søvn.
Så var det denne kaffen, da. I et intervju med Ditt Webmagasin svarte jeg på om kaffe er sunt. Dette er litt ulikt fra person til person. De som reagerer negativt på kaffe er ofte veldig klar over det selv og unngår gjerne kaffe av samme grunn. I perioder med mye stress bør de fleste unngå å drikke for mye kaffe (hva nå enn det er). Men, visste du at når vi lager kaffen bulletproof reduserer vi den negative effekten kaffe har på oss? Det er fettet som gjør at kaffen taes opp saktere i kroppen og vi får en mye mer stabil energi! Bulletproof coffee gir et stabilt blodsukker og en metthetsfølelse som varer lenge. Det er derfor perfekt som en måltidserstatter eller når man går på periodisk faste.

Mer kaffe? Sjekk ut sunnere pumpkin spice latte, lavkarbo frappe med karamell, lavkarbo italiensk frappe og espresso tonic! Mer bulletproof? Sjekk ut bulletproof matcha, bulletproof reishi og bulletproof kakao!

Ps. Har du lyst til å nominere min blogg til Vixen awards 2017? Da blir jeg veldig glad. Nominasjonen finner du HER og jeg passer nok best inn i kategorien «mat» eller «trening og helse» <3