Glutenfritt: Eple og nektarin-slaw


Jeg vet ikke helt hvilken kategori jeg skal putte denne salaten. Den er ikke helt typisk rawfood, da den inneholder majones og rømme, ikke helt lavkarbo, da den inneholder frukt, men den smaker godt, derfor deler jeg oppsriften.

IMG_4453

Du trenger:

  • 2 epler
  • 1 nektarin
  • 1 ss sennep
  • 2 ss majones
  • 1 ts honning
  • 1 ss rømme
  • 1 ss revet parmesan
  • 1/2 ts himalayasalt
  • 1 ss eplecidereddik

Dette gjør du:

Kutt epletne og nektarinen i terninger. Spar litt nektarin til garnityr, denne skal skjæres i strimler.
Lag en dressing av honning, eddik, himalayasalt, sennep, mjones og rømme. rasp parmesanen og bland nn i dressinga. Vend frukten i dressingen og topp med nektarin i strimler og enda mere revet parmesan.
Denne slawen er god som tilbehør til kjøtt, kylling, fisk, eller grillmat. Den passer også ypperlig på et koltbord, når du serverer tapas eller når du inviterer til brunch. Tips: Det er godt med løk, hvitløk eller peper i dressinga hvis du vil ha litt ekstra smak!

IMG_4454

Helsefreaken:

Denne oppskriften er delvis raw, glutenfri, nøttefri, soyafri, alkoholfri og uten raffinert sukker. Allergener: Melk, egg, eple, stenfrukt. Vil du lage en melkefri versjon kan du lage uten rømme og parmesan, bare bruk ekstra majones. Vil du lage en lavkarbo versjon bruker du grønnsaker i stedet for frukt og bytter ut honningen med fibersirup gold. Grønnsaker som passer fint her er for eksempel revet reddik, nepe, sellerirot, kål, kinakål, rosenkål eller gulrot. Men, jeg vil påpeke at dette er tilbehør, så hvis du går på moderat lavkarbo får du i deg ca 10 gram karbohydrat per porsjon.
Epler er rik på kalium og inneholder vitamin A, vitamin B og vitamin C, samt et fiber kalt pektin som er gunstig for fordøyelsen og virker skånsomt rensende for tarmen. Nektarin er rik på vitamin A og kalium. Honning er rik på kalium og inneholder litt magnesium. Sennep er rik på kalsium og magnesium og inneholder noe vitamin E, protein og jern. Majones består av eggeplomme og olje og bidrar derfor til et stabilt blodsukker, samt inneholder lecitin. Rømme inneholder probiotika som er bra for fordøyelsen, den er også rik på vitamin A, kalsium og jod. Parmesan er rik på protein. Himalayasalt er full av mineraler og sporstoffer. Eddik hjelper kroppen å ta opp næringen fra andre matvarer, den er også gunstig for fordøyelsen. Tips: Vil du booste denne oppskriften og gjøre den mer betennelsesdempende kan du tilsette gurkemeie i dressinga!

Fattigmann:

Nektarin er i sesong nå og er derfor billig. Du som leser dette utenom sesong kan bruke en frukt som er i sesong. Epler er rimelige året rundt. Dressingen består av ingredienser de aller fleste har i hus, men du kan sløyfe en ingrediens du ikke har. Himalayasalt kan sløyfes og av eddiker kan hvis eddik eller hvitvinseddik også brukes.

Restekjærlighet:

Har du rester av denne salaten er den god å bruke på surdeigsbrød sammen med kjøttpålegg eller i salatwrps sammen med bacon. Yum!

Mer tilbehør? Sjekk ut ovnsbakte reddikker og pastinakkfries! Mer mat som passer til koltbord og brunch? Sjekk ut tunfiskrøre og serranosalat!

 

One thought on “Glutenfritt: Eple og nektarin-slaw

Comments are closed.