Blir man sunn og slank av å spise glutenfritt?


Greide ikke la være, kaster meg på debatten om glutenfri mat. Det var DENNE saken i Aftenposten skrevet av journalist Ingeborg Senneset som utløste det. Hun skriver at gluten er ut, glutenfritt er in. At man ikke blir tynnere, ikke blir sunnere, men at det selger som bare det. Eller skal jeg si som varmt hvetefritt brød? Hun skriver at gluten ikke er farlig, med mindre man har cølliaki og at folk som spiser glutenfritt har missfortsått alt og kun gjør det for å bli sunnere og slankere.

95d12538-d22d-924d-6744-44f773b80182

Er det virkelig så enkelit? Er norske forbrukere så dumme? Jeg tror ikke det. For hva gjør man når man har «prøvd alt», når alle prøveresultater tilsier at du er frisk, men magen gjør vondt og hverken fordøyelsen eller legen vil samarbeide? Det finnes nemlig en stor gruppe mennesker som reagerer på Amylase-trypsin-hemmere som er en av flere grupper stoffer som finnes i glutenholdige kornslag som har kjente effekter på blant annet kroppens immunceller, og kan være de egentlige stoffene som «glutensensitive» reagerer på i følge lege på Balderklinikken Inge Lindseth. Disse menneskene fortjener verken å bli sett på som hypokondere eller lettlurte forbrukere.

En annen grunn til at flere enn før reagerer på gluten er mengden gluten vi har i vårt moderne kosthold. Brødet vi kjøper i butikken er tilsatt ekstra gluten. Pizzaen vi spiser er laget med ekstra glutenholdig mel. Vi spiser boller til lunch og pasta til middag og kake til kvelds. Det er gluten i pølser. Det er gluten i kjøttkaker. Det er gluten i leverpostei. Det er gluten i supper. Det er gluten i saus. Det er gluten i frokostblanding, energibarer og andre «sunne» matvarer. Det er til og med gluten i potetgull! Gluten, gluten, gluten. Når det blir for mye av en ting er det aldri bra for kroppen, ikke engang et lite protein som gluten. Da er det heller ikke rart at folk tyr til allergihylla i butikken, folk vet jo ikke hva de kan spise til slutt.

Senneset skriver videre «Normalreaksjoner kalles symptomer, friske mennesker sykeliggjøres. De «syke» får så hjelp til å bli «friske» ved for eksempel å velge et glutenfritt kosthold.» At noe er normalt betyr ikke nødvendigvis at det er naturlig eller bra for kroppen. Normalreaksjonen kan være alt fra oppblåst mage til uren hud, symptomer som ikke var normalt i gamledager. Mennesker er nemlig ikke designet til å spise korn. Ubehandlet korn inneholder antibeitestoffer, en forsvarsmekanisme for at planten ikke skal bli spist av dyr. For at vi mennesker skal kunne spise korn må det gjennom mange prosesser. Jo mer prosessert en matvare er, jo vanskeligere er det for kroppen å kjenne den igjen som noe naturlig. Derfor reagerer vi.

Ingeborg Senneset advarer mot bloggere som gir helseråd. Som en av de (riktignok en som ha studert ernæring) vil jeg si to ting. Ja, man blir sunnere og ja, man blir tynnere av å spise glutenfritt. Ikke fordi gluten i seg selv er usunt, ikke fordi gluten i seg selv gjør deg feit, men fordi typiske matvarer som inneholder gluten ikke akkurat er helsekost! Hvis du kutter ut boller og vafler og pasta og loff så vil du faktisk bli sunnere og du vil faktisk gå ned i vekt så lenge du ikke erstatter det med poteter, ris og smågodt og usunne erstatningsprodukter.

Jeg tåler gluten, likevel er alle mine oppskrifter her på bloggen glutenfrie. Hvorfor? Min sønn er nemlig en av de sensitive. De som bare vil bli sunne og tynne. Høres ganske dumt ut når man sier det om et barn ikkesant? Min sønn bryr seg ikke om å være sunn eller tynn, han er 7 år! Han begynte på glutenfri (og melkefri) diett da han var 3 år fordi jeg hadde lest at det kunne kurere autisme. Naiv som jeg var trodde jeg på det (mer om det i et annet inlegg), som mor vil man gjerne prøve alt. De autistiske trekkene var kommet for å bli, men min sønn fikk en mye bedre fordøyelse. Borte var magesmerter og kronisk diaré, men det kommer tilbake hver gang han har hatt et uhell og fått i seg gluten.

Ingeborg Senneset snakker selvsagt om de glutenfrie erstatningsproduktene når hun skriver at glutenfritt ikke er slankende og sunt, noe jeg er helt enig i. Men dette er helle ikke svart/hvitt. Det er forskjell på glutenfri pasta laget av mais og glutenfritt kokosmel fult av mineraler og fiber. Alt er ikke det du ser, heller ikke statistikken over solgte allergivarer i butikken. Vi tar alle våre kostholdsvalg av ulike grunner. Ikke alle vil bli sunn og slank, noen vil bare bli frisk.

Pål Jåbekk kom med et svar til Aftenpostens sak tidligere i dag, der han kritiserte Ingeborg Sennesets bruk av kilder. Bra sak, og her er mine kilder: NCBI, Balderklinikken.

Edit: Jeg syns det er bra at Ingeborg Senneset mener at de som sliter med glutensensitivitet fortjener bedre hjelp så de slipper å ty til uproffesjonelle aktører og er helt enig der, men det kommer ikke ordentlig fram i artikkelen hennes.
Har også fått kommentarer på at det ikke kommer godt nok fram i dette inlegget hvilket glutenfritt kosthold jeg fremmer, så for at det ikke skal være noen tvil; Jeg slår et slag for ren mat som er naturlig fri for gluten, enten man har cøliaki, er glutensensitiv eller helt frisk. Kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, nøtter, frø, fruk og bær.

Mer glutenfritt? Sjekk ut min oppskrift på glutenfrie vafler!

Greta-G-logo-gronn-01